woensdag 16 oktober 2013

Lagere school: Afval en Natuur: Eet lokaal: Good Planet BelgiumDe campagne ‘GoodPlanet Actions’ van GoodPlanet Belgium startte met haar eerste actiedag ‘Eet lokaal’ op 16 oktober 2013. Met deze actie willen de kinderen bewijzen dat iedereen, op elke dag, iets kan doen voor onze planeet. De leerlingen uit de 1ste graad van de GO! school De Wegwijzer uit Assenede hebben 40 kilo appels geplukt bij de Watervlietse bio appelboer Van Eyckeren.
Tijdens het tienuurtje werden de zelf geplukte appels uitgedeeld aan alle kinderen.  Lokaal geteeld fruit eten is dus niet alleen gezond, er is ook minder tot geen verpakkingsafval, de milieukost van het transport is lager en het moet niet onnodig lang bewaard worden in allerhande koelsystemen. Op die manier verkleinen we onze 'ecologische voetafdruk’.

De kinderen uit de 2de graad zongen het lied ‘Doe het nu’ van Nic Balthazar om de ganse school attent te maken op de klimaatverandering. De kinderen van de 3de graad maakten soep voor alle kinderen. Zij brachten uit eigen tuin of die van hun familie of buren, groenten mee. In de kleuterklassen werd er dan weer lekkere appelmoes en appelcake gemaakt.
In alle klassen van het lager werd er meer uitleg gegeven a.d.h.v. een powerpoint die juf Joke van L6 maakte.

Meer dan 400 scholen!
Meer dan 400 scholen uit heel België gaan de uitdaging aan en eten op 16 oktober een lokaal geteeld stuk groente of fruit. Goed voor meer dan 90.000 jongeren die zo samen meer dan 3 ton CO2 uitsparen.

Waarom een lokaal geteeld stuk groente of fruit?
Ons dagelijks voedsel is afkomstig van overal ter wereld. Gemiddeld legt het zelfs 2.000 km af alvorens het op ons bord terecht komt! Lokaal geteelde groenten en fruit eten is niet alleen gezond, er is ook minder tot geen verpakkingsafval, de milieukost van het transport is lager en het moet niet onnodig lang bewaard worden in allerhande koelsystemen.
De keuze van onze voeding heeft dus veel invloed op de klimaatsverandering en op onze planeet. Lokaal en seizoensgebonden gerechten zijn zeer gunstig voor ons klimaat!

Hoeveel CO2 sparen we uit door een lokaal geteelde appel te eten?
Volgens onze berekeningen besparen we ongeveer 36g CO2 bij het eten van een Belgische appel in plaats van een geïmporteerd stuk fruit (bijvoorbeeld nectarine of appelsien uit Spanje). Projecteren we dit op de volledige bevolking van België (ongeveer 10 miljoen mensen), dan zouden we maar liefst 360 ton CO2 besparen! Dit is meer dan 52 keer rond de aarde met de auto (170g CO2 uitstoot per km)!


Geen opmerkingen: