donderdag 30 januari 2014

L2 Energie : We maken zelf licht.

Vandaag brachten de leerlingen items mee die licht geven. Allerlei voorwerpen werden op onze thematafel gezet en besproken.
We sorteerden ze op basis van de energiebron. Zo ontdekten we dat de dynamo en een zaklantaarn werkten met spierkracht.(draaien maar) De schemerlampjes brandden alleen als we de stekker in het stopcontact staken. Sommige voorwerpen brandden pas als er goede batterijen in zaten. Enkele andere lichtbronnen werkten alleen als ze opgeladen waren door de zon.(zonne-energie) Besluit : de voorwerpen hebben allemaal energie, elektriciteit nodig om licht te geven. Toen onderzochten we 3 zaklampen die geen licht gaven. Daar kwamen enkele denkoefeningen bij te pas. Enkele leerlingen schroefden de zaklampen open en ontdekten al snel dat bij deze zaklamp de batterijen leeg waren, ze werden vervangen door nieuwe. Er stond op de batterijen dat ze oplaadbaar waren. Dus leerden ze hoe ze een batterij konden testen met een tester en daarna werden ze in de lader geplaatst om ze op te laden.(Laad nooit niet-oplaadbare batterijen op
Ook het probleem bij de tweede zaklamp werd vlug gevonden : er zaten geen batterijen ( energiebron) in. Ze testten of er nog gepaste batterijen in de doos zaten en ja hoor de lamp brandde.(batterijen hebben verschillende maten en vormen)
Bij de derde zaklamp was het iets moeilijker om de juiste oorzaak te vinden........ het lampje was kapot ! Besluit : We gebruiken veel batterijen in lampjes,spelletjes en leuke gadgets, maar plaats liever oplaadbare batterijen in deze toestellen, die zijn herbruikbaar. Niet oplaadbare batterijen gooien we in onze batterijdoos(selectief sorteren) of bij het KGA,MAAR nooit bij de gewone restafval.
We onthouden ook dat we zuinig moeten leren omspringen met elektriciteit en energie in het algemeen Doe steeds de lichten uit als je een plaats in huis of op school verlaat. Zet de verwarming een graadje lager. Dit zijn ook enkele tips voor Dikke Truiendag op 14 februari.

Geen opmerkingen: